Nurul Izzah: Klinik 1Malaysia taraf dunia ketiga – Nasional – Sinar Harian

Nurul Izzah: Klinik 1Malaysia taraf dunia ketiga – Nasional – Sinar Harian.

  • NURUL IZZAH
< 1 / 1 >

SHAH ALAM – Klinik 1Malaysia didakwa bertaraf dunia ketiga ekoran tiada pegawai perubatan bertauliah.

Menurut Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar, praktis klinik tanpa pegawai perubatan ini hanya dilakukan di negara-negara dunia ketiga.

“Praktis klinik tanpa pegawai perubatan ini dilakukan di mana? Di negara-negara dunia ketiga, negara-negara Afrika yang hanya ada pembantu kesihatan.

“Kita tak boleh berbuat sedemikian. Malaysia ada tarafnya sendiri,” katanya kepada Sinar Harian Online, ketika ditemui, semalam.

Beliau berkata demikian ekoran Klinik 1Malaysia yang di bawah Gagasan 1Malaysia itu tidak mempunyai pegawai perubatan bertauliah.

“Kritikan utama Klinik 1Malaysia adalah tidak mempunyai pegawai perubatan yang bertauliah…ia bertentangan dengan Akta Perubatan 1971.

“Bukan saya yang buat undang-undang. Saya merujuk pada kenyataan Malaysia Medical Association. Yang rangka undang-undang itu kerajaan,” katanya.

Izzah akui ada menerima aduan berhubung perkara tersebut.

“Ya saya ada terima aduan. Misalnya, seorang ini menghidap kudis buta. Kudis buta sedang berdarah, dia pergi ke Klinik 1Malaysia, tidak ada doktor di klinik tersebut pada waktu tersebut.

“Maka, pesakit tidak boleh diberikan ubat yang terkawal,” katanya.

Malah katanya, negara memiliki ramai pegawai perubatan yang bertauliah.

“Nisbah doktor dengan penduduk di Malaysia, agak tinggi. Kita ramai pegawai perubatan, hanya mereka membuka klinik-klinik persendirian.

Jadi, kalau kerajaan wujudkan satu klinik, tentu harus selaras dengan garis panduan dan undang-undang sedia ada,” katanya.

Salam, dapatkan khasiat terbaik Orange Collagen Plus Vitamin C untuk awet muda lelaki & wanita~Tegang~Gebu~Padat~Miss V wangi & ketat~elakkan rambut gugur!

Pure Marine Collagen yang berfungsi menegangkan, menggebukan kulit dan mengatasi masalah jeragat. L-Glutathione yang dihasilkan dari buah-buahan dan sayur-sayuran mencerahkan kulit. Buah Oren menurunkan risiko penyakit kardiovaskular dan kanser. Vitamin C yang baik, mengandungi karbohidrat, postasium, folat, kalsium, thiamin, niasin, vitamin B6, # untuk pembelian dan daftar sebagai Agen Promoter 1 Malaysia sila klik http://bit.ly/jutawancash >>>JOM JANA bonus RM5000 BULANAN~income lumayan sebagai Promoter Produk Online Speedrich99! Terus layak ke Program Jutawan Online Bisnes Jana Duit Raya RM100,000~LIKE & SHARE 🙂

 

>RAWATAN BEKAM TERUS KE RUMAH ANDA K.LUMPUR & SELANGOR~ Appointment dan tempahan bekam SMS BEKAM-NAMA-ALAMAT-TARIKH-MASA BERBEKAM KE 017-237 8001 JEHAN>https://www.facebook.com/bekamAzZahra  |LIKE|SHARE| INSHA ALLAH BERKAT 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s